top of page
Search
  • Writer's pictureDiana

Keturios dienos Venecijoje


Į rankas pateko Nicky Pellegrino knyga /Metai Venecijoje/, užbūrė ir pavergė, pradėjau mintyse vaikščioti Venecijos gatvelėmis ir tiltais ir ….užsisakiau skrydį Vilnius-Venecija …nejučia…2020 metus pasitikau šioje nuostabioje Italijos žemėje ir praleidau čia keturias dienas.




VENETAI sukūrė VENECIJĄ

Istorinės tiesos apie Veneciją. Ši žemė kažkada buvo venetų genties prieglobstis nuo puldinėjančių barbarų. Venetai įsikūrė ant 118 salų, pradėdami statyti miestą ant medinių polių, vėliau akmenų. Salas sujungė 400 tiltų. Venecija apgyvendinta buvo dar 10 amžiumi prieš Kristų ir Venecijos respublika egzistavo daugiau nei 1000 metų, iki 1797.







DOŽŲ RŪMAI – miesto simbolis

Venecijos miesto istoriją sužinojau iš vietinės gidės ir kai klaidžiojau po Dožų rūmus, sukūriau savo vaizduotėje Venecijos pirklių galybę jų galimybes kaupti auksą, statyti rūmus, pirkti meno dirbinius. Tai vieni įspūdingiausių rūmų, kuriuose teko lankytis. Tai miesto simbolis, jų statyba vyko 800 metų. Čia slypi visos Venecijos istorijos, kultūros ir meno palikimas. Dožų rūmai – Venecijos tarybos salės, teismo rūmai ir netgi moderniausias 16 amžiaus kalėjimas.




MURANAS – stiklo dirbinių rojus

Po pusvalandžio plaukimo laivu Venecijos Laguna esu Murano saloje. Visada žaviuosi žmonėmis, kurie gali savo rankomis kurti stebuklus – įvairias grožybes. Murano salos meistrai - tikri stebukladariai. Akimirksniu gimsta akyse meno dirbinys – stiklinė arklio skulptūra - atrakcija turistams, ir tai yra Murano salos stiklas – vietos amatininkų pasididžiavimas.


Dar toliau – BURANO SALA

Kaip pasakoje...paskendę rūke...siauri spalvoti, labai ryškių spalvų vietinių žvejų namai, valtis priešais namą kanale, laukianti valandos, kai šeimininkas išplauks žvejoti, o ryškūs dėl to, kad matytųsi, kur grįžti, nes vieta stebuklingai akimirksniu paskęsta rūke. Ir... vietinė senučiukė palinkusi prie nėrinio...vietinių moterų užsiėmimas ir talentas – kurti nėrinių paveikslus...stebuklinga sala. Norėčiau ten grįžti. Sako būna metuose dienų, kai nėra ten rūko...





TORCELLO SALA – kelionė laiku šimtmečius atgal

Jeigu nori pamatyti bizantiško stiliaus mozaikų Santa Maria Assunta bazilikoje ar iš jos bokšto netoli esančią Burano salą – ši vieta tau. Ir tai tokia vieta, kur palieka vaizdus atmintyje ir nenusakomą ramybę...Viskas, atrodo, likę kaip šimtmečius atgal, kai 452 metais pirmieji čia atsikėlė gyventojai iš Venecijos salos.


TRAVIATA

...dar Teatro la Fenice ir opera TRAVIATA pakeitė požiūrį į operą. Klasikinis siužetas pritaikytas šių dienų kontekstui. Rekomenduoju apsilankius Venecijoje nepraleisti progos pabuvoti šiame teatre.

ITALIJA ir toliau planuose




Nerimsta širdis apsilankyti kitose Italijos vietose. Žvalgausi mintimis po Toskanos regioną. Florencija, Piza, Luka, Siena ir dar daugiau žavingų kampelių sulauks eilės kelionių sąraše.

131 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page